Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، مجید ذوالفقاری رئیس گروه حفاظت رودخانه‌های امور منابع آب مشهد گفت: حدود چهار هزار و ۷۰۰ کیلومتر مسیر فرعی و اصلی در حوزه رودخانه‌های طرقبه و شاندیز داریم که از این میزان حدود ۲۳۰ کیلومتر آن را آب منطقه‌ای مشهد مطالعات نسبت به حریم را انجام داده است، اولین قسمت نسبت به موضوعات حریم رودخانه‌ها تعیین بستر، حد بستر و حریم قانونی مسیرها است و اقدامات بعدی مانند سامان‌دهی، بازگشایی و لایروبی منتج از این موضوعات و بعد از تعیین بستر رودخانه‌ها انجام می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او با اشاره به اینکه یک تکلیف قانونی آب منطقه‌ای این است که اگر تصرفاتی برای عبور سیلاب مزاحمت داشته باشد باید آن را رفع تصرف کند، افزود: در چارچوب همین تکلیف حاکمیتی آب منطقه‌ای مشهد از سال ۱۳۹۷ تاکنون حدود ۳۸ هکتار از تصرفات اراضی بستر در حوزه طرقبه و شاندیز را با اخذ دستور قضایی بازگشایی کرده است.

رئیس گروه حفاظت رودخانه‌های امور منابع آب مشهد با اشاره به اینکه مطالعات فاز اول و سامان‌دهی در حوزه شاندیز انجام شده، ادامه داد: پس از تعیین حدود قانونی بستر و حریم، نقشه سامان‌دهی مسیل مذکور به طول ۲۵ کیلومتر از چشمه قلقلی تا پل بهارستان، بر اساس ضوابط و الزامات فنی تهیه شده است، کلیه مجاورین این مسیل باید بر اساس نقشه‌های مذکور اقدام به ساماندهی و احداث دیوار حفاظتی کنند، در بخشی از مسیر رودخانه، مقطع ساماندهی توسط مجاورین رعایت نشده و اقدام به تصرف و تنگ کردن مقطع کردند که شرکت آب منطقه ای برای فاز اول پروژه سامان‌دهی رودخانه، اقدام به بازگشایی مقطع ساماندهی از ابتدای چشمه قلقلی داشته است که با توجه به ارائه اسناد مالکیت ثبتی توسط تعدادی از مجاورین، موضوع با هماهنگی دادستانی و اداره ثبت اسناد شهرستان در حال پیگیری است.

ذوالفقاری بیان کرد: در حوزه طرقبه هم مطالعات بستر برای ۷۰ درصد مسیل‌های اصلی انجام شده و در سال ۹۹ هم نقاط خطرپذیر و انسدادی در مسیر روستای کنگ لایروبی شده است، مشکلات در حوزه رودخانه‌های طرقبه کمتر و سامان‌دهی آن بهتر از حوزه شاندیز است.

بیشتر بخوانید

تراژدی خشک شدن هفت رودخانه دائمی طرقبه شاندیز

او با اشاره به اینکه تصرفات در حریم و بستر رودخانه‌ها شناسایی شده است، تصریح کرد: برای افرادی که بستر رودخانه‌ها را گرفته‌اند و مزاحمت دارند اخطاریه صادر شده است، یکی از مشکلات آب منطقه‌ای مشهد دربخش رودخانه‌ها موضوع احداث پل‌های متعدد در بستر رودخانه‌ها است که به همین منظور کلیه پل‌ها در حوزه شاندیز به طور کامل شناسایی شدند و در طرقبه هم بحث شناسایی پل‌ها از نظر فنی و غیرفنی در دستور کار است و هماهنگی با دستگاه‌های خدمات رسان مانند ادارات گاز، برق و ثبت اسناد انجام شده تا این ادارات قبل از اینکه به کاربری‌ها خدمات ارائه دهند از آب منطقه ای استعلام بگیرند.

رئیس گروه حفاظت رودخانه‌های امور منابع آب مشهد با اشاره به اینکه در خیلی از موارد تصرفاتی در اراضی بستر و حریم انجام شده که برای آنها بعد از اخطاریه، اقدامات قضایی هم برای رفع تصرفات در حریم رودخانه‌ها انجام می شود، تاکید کرد: یکی دیگر از اقدامات آب منطقه‌ای این است که همه این ۲۳۰ کیلومتری را که مطالعات بستر و حریم آن را انجام شده به اداراه کل ثبت اسناد استان اعلام کرده‌ایم و در کاداستر سراسری اداره ثبت بارگزاری شده است، با این اقدام دیگر امکان صدور سند مالکیت برای این اراضی نیست.

ذوالفقاری اظهار کرد: فعال‌سازی ۲ تیم گشت و بازرسی در طرقبه و شاندیز جهت بازدیدهای مستمر از منطقه و رصد فعل و انفعالات و تصرفات در حریم رودخانه‌های طرقبه از دیگر اقداماتی بود که جهت مقابله با رودخانه‌خواری در این شهرستان به آن اشاره کرد و : با همراهی دادستانی برای افراد متخلف اخطاریه صادر و صورت‌جلسه‌ای برای توقف عملیات انجام می‌شود.

او افزود: در حوزه شاندیز هم بخش خصوصی در این موضوع فعال شده و کار حفاظت و تعیین تکلیف این تصرفات را انجام می‌دهند.

رئیس گروه حفاظت رودخانه های امور منابع آب مشهد ادامه داد: مجوزهایی که آب منطقه‌ای صادر می‌کند برای دیوارهای حفاظتی است به عنوان مثال فرد برای حاشیه باغ خود در جهت ایمنی از سیل از آب منطقه‌ای مجوز درخواست می‌کند و ما هم بر اساس تکلیفی که داریم آن مجوز دیوار حفاظتی را با شرایط فنی برای احداث دیوار صادر می‌کنیم و بر ساخت دیوار هم نظارت داریم، مجاورین رودخانه‌ها به هر حال نیاز دارند که برای جلوگیری از فرسایش زمین خود این دیوار را احداث کنند، مجوزهایی که آب منطقه‌ای می‌دهد برای دیوار و فقط پل‌های متحرک است، پل‌هایی که در زمان سیل امکان باز شدن را داشته باشند.

ذوالفقاری در ادامه با اشاره به اینکه در طرقبه شاندیز مالکین زیادی به‌طور غیرمجاز اقدام به احداث دیوار کردند و بدون دریافت مجوز این دیوارکشی‌ها انجام شده، بیان کرد: در این‌گونه موارد در چارچوب قانون گشت‌های نظارتی با صدور اخطاریه، عملیات ساخت دیوار را متوقف و رفع تصرف انجام می‌دهند.

منابع و امکانات آب منطقه‌ای برای مقابله با تصرفات غیرمجاز حریم رودخانه‌ها محدود است

او سابقه فعل و انفعالات در حریم و بستر رودخانه‌های طرقبه و شاندیز را ۳۰ ساله دانست و  تصریح کرد: البته بعضی از آن تصرفات غیرقانونی است و ما برنامه‌ریزی برای اینکه این موارد را تعیین تکلیف کنیم داریم، ولی طول مسیر و حجم فعالیتی که انجام شده در سال‌های گذشته متناسب با امکانات و منابع انسانی و مالی آب منطقه‌ای نیست و این تصرفاتی که در طول ۳۰ سال اتفاق افتاده در بازه زمانی سه ساله برطرف نمی‌شود بنابراین باید یک برنامه چندساله داشته باشیم تا رودخانه‌ها را به شرایط استاندارد خود برگردانیم.

رئیس گروه حفاظت رودخانه های امور منابع آب مشهد با بیان اینکه عدد حریم و حد بستر رودخانه بر اساس سیلاب مشخص می‌شود، تاکید کرد: این سیلاب هم براساس شرایط فیزیوگرافی آن رودخانه و گزارش فنی تهیه می‌شود، البته در تعیین حریم رودخانه به جز سیلاب چهار فاکتور مهم دیگر موثر است و در مجموع عددحریم رودخانه‌ها معمولا بین یک تا ۲۰ متر تعیین می‌شود.

ذوالفقاری با تاکید براینکه آب منطقه‌ای عملیات رفع تصرف را با هزینه‌های دولتی انجام می‌دهد، اظهار کرد: با توجه به هزینه‌های سنگین اجرای این کار، لازم است مجازات‌های پیش بینی شده، بازدارندگی لازم را برای جلوگیری از تکرار جرم از سوی متخلفان داشته باشند، بر اساس ماده ۱۰ آیین‌نامه مربوط به بستر و حریم رودخانه ها مصوب ۱۳۹۷ در صورت اجرای ساماندهی توسط مجاورین، امکان در اختیار گذاشتن اراضی مازاد ایجاد شده پس از کسر حریم در قالب قرار داد اجاره یکساله وجود دارد.

او با اشاره به اینکه بعضی جاده‌ها از رودخانه‌ها رد شده‌اند و این موارد در طرقبه و شاندیز زیاد دیده می‌شود،  افزود: اکثر جاده‌های این شهرستان از مسیر رودخانه رد شده است، در حوزه شاندیز موردی که زیاد دیده می شود درب‌هایی است که روی پل‌ها می‌گذارند و آن درب را قفل می‌کنند و دسترسی به آن طرف رودخانه ممنوع می‌شود، آب منطقه‌ای در مسیر رودخانه‌های شاندیز حدود ۴۰۰ پل شناسایی کرده و از این تعداد ۱۴۰ پل غیرمجاز را تخریب کرده است و در حوزه طرقبه هم امسال کار شناسایی پل‌ها در دستورکار است و فقط پل‌هایی که مجوز دارند باقی می‌مانند و بقیه حذف می‌شوند.

منبع: فارس

انتهای پیام//ف.ب

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: رودخانه خواری حریم رودخانه ییلاقات مشهد رودخانه های طرقبه حریم رودخانه ها بستر رودخانه ها حوزه شاندیز طرقبه و شاندیز بستر و حریم آب منطقه ای سامان دهی انجام شده رفع تصرف بر اساس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۲۱۷۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حضور ۷ گونه پرنده مهاجر در تالاب بین‌المللی هامون

  تالاب بین‌المللی هامون سومین دریاچه بزرگ ایران پس از دریای خزر و دریاچه ارومیه، هفتمین تالاب بین‌المللی جهان و یکی از ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره در ایران است مدت‌ها این دریاچه محل زندگی انواع موجودات و پرندگان مهاجر بوده؛ ولی چند سالی است که آب به دلیل بدعهدی افغانستان به دریاچه نمی‌رسد و دیگر خبری از آن آب و آبادانی سابق نبود.

 وسعت دریاچهٔ هامون در زمان پرآبی ۵ هزار و ۶۶۰ کیلومترمربع است که از این مقدار ۳ هزار و ۸۲۰ کیلومترمربع متعلق به ایران و بقیه متعلق به افغانستان است. با این اوصاف، دریاچهٔ هامون وابسته به رودخانهٔ هیرمند است و این وابستگی باعث شده تا هرگونه نوسانات در میزان آب آن، مشکلاتی را برای کل سیستم به وجود آورد.
 
 مهدی امیری، رئیس اداره محیط‌زیست زابل  بیان کرد: تالاب بین‌المللی هامون یکی از مهم‌ترین زیستگاه‌های پرندگان مهاجر آبزی، کنار آبزی و خشکی زی محسوب می‌شود؛ بنابراین بسیاری از گونه‌های پرندگان با خاستگاه‌های متفاوت و گونه‌های زیادی از پرندگان در معرض خطر در این منطقه جهت زمستان‌گذرانی و جوجه‌آوری می‌کردند.

 وی افزود: بعد از چندین سال خشکسالی‌های در حوزه سیستان این موضوع باعث گردید، تالاب بین‌المللی هامون دچار بحران بی‌آبی و تغییر مسیر پرندگان به مکان‌های دیگر شود.

 امیری با اشاره به ورود سیلاب به منطقه سیستان و تالاب بین‌المللی هامون تأکید کرد: امسال با ورود آب به تالاب هامون شاهد بازگشت پرندگان به ذخیره‌گاه زیست‌کره هامون هستیم و امیدوارم با تداوم آب ورودی به حوزه سیستان شاهد ماندگاری هر چه بیشتر پرندگان و تخم‌گذاری پرندگان مهاجر در بستر تالاب باشیم.

 رئیس محیط‌زیست زابل تصریح کرد: این اداره در سال‌های اخیر اقدام به گودبرداری مکان‌های در بستر تالاب نموده تا با ورود آب به تالاب و پر شدن این گودال‌ها شرایط برای ماندگاری پرندگان مهاجر و حیات‌وحش موجود در پناهگاه حیات‌وحش بیشتر شود.

 امیری افزود: اکنون شاهد حضور پرندگان آبزی مهاجری همچون فلامینگو، اگرت، چوب‌پا پرستو دریایی و انواع پرندگان کنار آبزی از خانواده آبچلیک و سلیم‌ها در بستر تالاب هستیم.

 این مقام مسئول خاطرنشان کرد: و یکی از کانون‌های بحرانی گردوغبار در بستر تالاب هامون جنگل بش دلبر است که این اداره جهت تثبیت گردوغبار در این نقطه برنامه مرطوب‌سازی آن را به‌وسیله ایجاد کانال آبرسانی و پمپاژ آب به نقاط بحرانی آن را دارد.

 رئیس اداره محیط‌زیست زابل ادامه داد: با ورود سیلاب به تالاب هامون بهترین فرصت است که اقدام به مرطوب‌سازی بستر تالاب و رساندن آب به مناطق مستعد گردوغبار و کانون‌های بحرانی شناسایی شده نمایم.

 وی افزود: باتوجه‌به ورود سیلاب‌ها و روان آب‌های منطقه پرندگان مهاجر به منطقه کشانده شده‌اند. برخی از این‌گونه‌ها به‌صورت مهاجر عبوری برای برگشت به منطقه سیبری و برخی برای گذراندن فصل تولیدمثل به تالاب هامون رسیده‌اند که این امر موجب ایجاد تنوع زیستی و چشم‌اندازی متفاوت در این پهنه اکولوژی می‌شود.

باشگاه خبرنگاران جوان سیستان و بلوچستان زاهدان

دیگر خبرها

  • ضرورت تکمیل طرح مدرن فاضلاب شهری هشترود
  • حضور ۷ گونه پرنده مهاجر در تالاب بین‌المللی هامون
  • بازگشایی و رفع تصرف ۹۱ هکتار از اراضی رودخانه‌ای
  • اراضی ملی در شهرستان طرقبه و شاندیز رفع تصرف شد
  • تسریع در آزادسازی میدان جلوخان در ۱۴۰۳/ گره ۱۳ ساله میدان امام علی (ع) را باز می‌کنیم
  • هشدار رهاسازی آب سد سفیدرود در گیلان
  • مردم از تردد و توقف در حریم رودخانه‌ها خودداری کنند
  • جاری شدن سیل در بیش از ۴۰ نقطه در بستر رودخانه‌های شهرستان بردسکن
  • شهروندان از تردد و توقف در حریم رودخانه ها خودداری کنند
  • اراضی رودخانه‌های استان یزد رفع تصرف شدند